snažím se kráčet s Kristem.... pojďte se mnou.

Dar (co s ním?)

17. 9. 2007 0:29
Rubrika: Zamyšlení | Štítky: Bůh , dar , zamysleni

Dar, dárek, dáreček. Je to něco hezkého, něco co rádi přijímáme, někdo dárky také, někdy až chorobně, rád dává. Dárek je něco, co činí druhého šťastným, co dělá druhému radost. Může jít i o pouhou drobnost, něco malého, a může to být i o „pouze“ příjemný úsměv. Obdarovávejme své okolí, třeba i maličkostí, a naše okolí bude obdarovávat nás. A nezapomeňme, že naše dary jsou ceněny podle toho, z jakého množství dáváme. Máme-li sami málo třeba i laskavosti, ale přesto ji dáváme svému okolí, je to cennější nad zlato boháče. „Ježíš pozoroval, jak bohatí vhazují své dary do chrámové pokladnice. Uviděl i jednu nuznou vdovu, jak tam hodila dvě drobné mince, a řekl: "Vpravdě vám pravím, že tato chudá vdova dala víc než všichni ostatní. Neboť ti všichni dali dary ze svého nadbytku, ona však ze svého nedostatku: dala všechno, z čeho měla být živa. "“ (Lk 21,1-4)

            Ovšem největším darem našeho života je dar, který člověk nikomu dát nemůže, dar který je rezervován samotnému Bohu a který  Bůh, svou otevřenou náručí, skrze Ježíše Krista, nabízí v hojnosti každému z nás. Je to dar víry a dar otevřenosti naslouchat Bohu v daru Ducha svatého. „Blaze těm, kdo mají čisté srdce, neboť oni uzří Boha.“ (Mt 5,8) Ne všichni jej však umíme přijmout.

            A co tedy můžeme darovat my, lidé – prach a popel? I v tomto nepoměru našich darů je něco, co darovat můžeme a co se stane zároveň darem pro nás samotné. Je to darování se Bohu. Naše vlastní otevření se Božímu slovu, působení Ducha svatého a postavení sama sebe až na to druhé místo. Stát se učedníkem Ježíše Krista. „Když někdo přichází ke mně a neklade svého otce, svou matku, ženu, děti, bratry a sestry - ano i sám sebe až na druhé místo, nemůže být mým učedníkem. Kdo nenese svůj kříž a nejde za mnou, nemůže být mým učedníkem.“ (Lk 14,26-27) Odložme sebe, svého otce, svou matku, ženu, děti, braty a sestry i sebe na druhé místo; uchopme svůj kříž a vyjděme ke Kristu. Nikdy toho nebudeme litovat. Neboť on je cesta, pravda i život.

Zobrazeno 2472×

Komentáře

behappi

moc pěkné... :o)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz