snažím se kráčet s Kristem.... pojďte se mnou.

Oko za oko, zub za zub

13. 9. 2007 0:06
Rubrika: Zamyšlení | Štítky: Bůh , k zabyšlení

Je těžké držet se slov Pána Ježíše když říká: „Tomu, kdo tě udeří do tváře, nastav i druhou; kdo ti bere plášť neodpírej ani šaty.“ Mnoho lidí se dnes spíše drží zásady: „urvi si co můžeš; oko za oko a zub za zub“. Co je však na slovech Ježíše Krista tak moudrého oproti slovům „moderního“ konzumního života? Je to obrovská prozíravost a znalost člověka až do největší hlouby jeho duše. Kdy se podařilo ukončit nepřátelství na základě „oko za oko …“, nebo kdy válku skrze „urvi si co můžeš“? Asi bychom marně hledali takové případy. Zlo vždy rodí zlo a jediné co může zlo zastavit je síla lásky k bližnímu. Snad každé malé dítě zná ty pohádky, kde dobro přemohlo zlo. Můžeme si říct, že jsou to jen pohádky, ale tyto pohádky v sobě skrývají moudrost od Boha, moudrost, kterou nám Ježíš zcela zřetelně staví jako zrcadlo. Postavte lásku a pokoru před zlo, a zlo se samo o tyto skuty prozřetelnosti roztříští, jako křišťálová koule o kvádr žuly.

Je to stejné jako s malým vzpurným dítětem. Takové dítě, které vyrůstá bez lásky rodičů či bližních a bez vlastní lásky k Bohu, se snadno může zdát jako zlé. Neposlouchá, páchá mnoho zlého, provokuje své okolí. Pokud se budete snažit toto dítě „umravnit“ silou, těžko se nám něco takového podaří. Dítě bude reagovat na projevy síly pouze tvrdším postojem k svému okolí a ještě vetší vzpurností. Pokud před něj však předložíte lásku otevřeného srdce a lásku Boha, jeho ztvrdlé srdce roztaje stejně, jako roztaje led na jaře. Možná ne okamžitě, protože i láska potřebuje svůj čas pro to, aby vykvetla do plného květu, ale zcela jistě se tak stane.

Pokud tedy proti nám někdo zbrojí úklady, nesnažme se, jakkoli je to těžké, odpovídat stejnými úklady, ale odpovězme láskou k bližnímu, nastavme mu tu druhou tvář a ukažme, že naše láska přemůže nespravedlnost i zlo v jakékoli podobě, stejně jako láska Ježíše Krista přemohla skrze kříž hříchy celého světa. A to i přes to, že naše láska je jen slabým odrazem ve tmavém zrcadle, odrazem nekonečné lásky Boha k nám.

Zobrazeno 3888×

Komentáře

AntonioGhislieri

Je to hloupost.
Oko za oko a zub za zub žádné nepřátelství nevyvolávají, ale naopak zabraňují eskalaci vendet a kolotoči jednotlivých pomst.
To je spravedlnost.
Článek vyznívá naprosto resignovaně.
S takovým pojetím rozbředlého "teploušského" křesťanství nemůžu souhlasit.
Každý člověk má právo na obranu sebe, své rodiny, majetku, ale i cizích nevinných lidí. Samozřejmě že při této obraně musí užít přiměřených prostředků, ale útočníka smí samozřejmě i zabít.
Stejně tak má právo na obranu víra.
Je to to nejvzácnější, co máme. Plody toho, co přinese to, že je víra kontaminovaná bludem jsou vidět v dnešní Církvi.
I víru je třeba bránit. Vzpomeňme svatých rytířských řádů bránících svatá místa v Palestině a bojujících proti musulmanům a nejrůznějším heretikům. Vzpomeňme svatých zakladatelů řádů, věnujících se svaté inkvizici, potírání a trestání bludů a bludařů.
Milý Roberte, přeju Ti, aby Ti, až na Tebe někdo vytáhne v noci nůž (nebo snad baseballovou pálku) tyto zbožné

vcelka

Musím souhlasit s Robertem a výroky Antonia mě téměř vyvádějí z míry.Cožpak smíme zabít???O co nám jde? Antoniovi asi o vypořádání se se spravedlností tady na zemi, o nastolení pořádku zde. A kdo z lidí ví, jak by to mělo být správně, skutečně oko za oko zub za zub??? Nebo nám jde o život věčný pro sebe a pro ostatní lidi? V tom případě přece nemůžeme oplácet, ale jít podle příkladu Ježíše Krista. Cožpak Ježíš něco oplácel? Ne, on nás naučil milovat. Proto vám, milý Antonio přeju, aby i Vás naučil milovat a vidět srcem. Vždyť on je Láska. Lze ve jménu Lásky oplácet zlem? A Tobě, Roberte, děkuji. Co jsi řekl, je i mou zkušeností, zvlášť s těmi dětmi.Na zlo fakt pomůže jen Láska.Získat si srdce dětí.Nevíme, proč zrovna zlobí, proč jsou třeba nešťastné a neumí to dát najevo jinak než "zlem".A získávat si poslušnost násilím a oplácením jen vyvolává vnitřní agresi dítěte a potlačený vzdor, který se pak může projevit hodně negativně později.I trestat se musí (trestat se má!)s velik

Jacques

Souhlas s Antoniem.
A proto si stále opakuji slova svatého Ludvíka:"Není na světě krásnější pocit, než zabořit svůj meč pohanovi co nejhlouběji do jeho střev"
Milá včelko, doufám, že až budou muslimové šířit svou víru v Evropě ohněm a mečem, tvá slova o lásce ti hodně pomohou.
Já jsem realista, proto zbrojím.
Hezký den :)

Robert

Milý Antonio a Jacquesi,
překvapuje mně Váš jednoduchý pohled na tento článek. Je to článek k zamyšlení a nebylo mou představou navodit dojem, že by křesťané měli být slepí a hluší k útokům. Jedná se o komentář ke slovům Ježíše Krista (Lk 6,29), kdy hovoří o prozíravosti k úkladům proti nám.
Máme přeci důvěřovat Bohu a jeho plánu spásy.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz