snažím se kráčet s Kristem.... pojďte se mnou.

Pokušení

15. 9. 2007 0:10
Rubrika: Zamyšlení | Štítky: Bůh , k zabyšlení , pokušení

„Každý, kdo je v pokušení, je sváděn a váben svou vlastní žádostivostí.“ (Jk 1,14) Náš pán Ježíš Kristus byl sváděn ďáblem při svém čtyřicetidenním pobytu na poušti. Také my jsme velice často vábeni a sváděni pokušením a je velmi často pokušení pramenící právě z vlastní žádostivosti, často skryté a námi samými předkládané jako životní nutnosti. Co je však opravdovou životní nutností?

Abychom si na to mohli odpovědět, musíme vyřešit otázku, jak si vlastně představujeme náš „ideální pozemský život“. Jak se odpověď může zdát lehká, pokud se budeme snažit na ní odpovědět opravdu upřímně, zjistíme, že je opravdu těžká. I presto ale můžeme tento „ideální pozemský život“ shrnout do několika slov. Mám-li se snažit vyslovit svou představu, potom asi těmito slovy: „Život v pokoji, plný lásky a milosrdenství, život požehnaný od Boha.“

Je to pár slov, která se však tak těžko naplňují. Podívám-li se na to, co od života očekáváme, a na to jak se někdy k vlastnímu životu stavíme, nezbývá než uznat, že děláme tolik věcí právě proto abychom si svůj život komplikovali a vzdálili se tak daleko od toho, co vlastně od života čekáme. Pokud totiž spojíme onen „pokoj plný lásky“ s čímkoli materiálním (penězi, domy, auty), nemůže přijít nic jiného než budoucí zklamání. Není nic pomíjivějšího než tyto statky a není nic jistějšího v cestě k „pokoji a lásce“, než naslouchat, pochopit a nechat zakořenit Boží slovo tak, aby nás lidská pokušení nevzdalovala od Boha, vždyť je psáno: „Na skále - to jsou ti, kteří s radostí přijímají slovo, když je uslyší; protože v nich však nezakořenilo, věří jen nějaký čas a v čas pokušení odpadají.“ (L 8,13) Peníze, auta, domy nejsou samy o sobě vůbec ničím špatným, nesmíme však na nich lpět svým srdcem, aby se nám nestávaly pokušením a díky tomuto pokušení do záhuby. Vždyť právě touto záhubou je ztráta toho, co si představujeme jako „ideální pozemský život“. „... Bděte a modlete se, abyste neupadli do pokušení. Váš duch je odhodlán, ale tělo slabé.“ (Mt 26,41)

Zobrazeno 1572×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz